Fillers: do’s en don’ts die je moet weten

fillers do's en dont's

Cosmetische chirurgie is uniek voor iedereen. Vergelijk je Marijke Helwegen met Linda de Mol of Ronald de Boer, die stuk voor stuk uitkomen voor het gebruik van botox of fillers, dan zie je een duidelijk verschil: ga je voor een subtiel of opvallend resultaat? Doe je mee met de laatste trends of niet?

In Amerika is een rimpelbehandeling met injectables een teken van ‘status’ en mag het resultaat zo opvallend mogelijk zijn. Men streeft ernaar dat anderen kunnen zien dat je een behandeling hebt ondergaan.

In Nederland heerst een geheel andere cultuur. Hier wordt vaker gekozen voor een natuurlijke touch die subtiel en niet opvallend is. Vaak mogen anderen niet zien dat er een behandeling heeft plaatsgevonden, maar streeft men naar een frisse, opgewekte indruk. In dit artikel vertellen we alles over de do’s en don’ts bij fillers.

Veel mensen bewonderen de mooie, volle lippen van Monica Geuze of de ‘strakke, rimpelloze’ huid van Chantal Janzen. En zeker in een wereld waarin social media de mooiste foto’s van iedereen deelt, neemt het gebruik van cosmetische ingrepen steeds meer toe. Jaarlijks worden er in Nederland dan ook zo’n 100.000 cosmetische ingrepen uitgevoerd. Behandelingen met botox en fillers zijn veruit het populairst.

De afgelopen tien jaar werd het gebruik van permanente fillers echter omstreden. Gebruikers kregen na jaren te maken met verhardingen en ontstekingen onder de huid. Gelukkig worden er vandaag de dag natuurlijke, niet-permanente fillers gebruikt in Nederland en treden deze bijwerkingen niet meer op. Maar waar moet u precies op letten bij het gebruik van fillers? Wat zijn de do’s en wat de don’ts fillers?

Wat weet u na het lezen van deze blog:

  • Wat fillers en botox zijn
  • Hoe u filler risico’s verkleint
  • Welke fillers u moet gebruiken
  • De nieuwste fillertrends
  • Welke klinieken gekwalificeerd zijn
  • Hoe u de pijn van spuitjes vermijdt

Heeft u de blog gelezen en vond u hem interessant? Deel deze dan op social media en laat een reactie achter onder aan de blog. Wij zijn heel benieuwd of jij nog andere, waardevolle tips hebt voor anderen die voor de eerste keer een fillerbehandeling ondergaan! 

De 5 absolute DO’S van fillers

1. Gebruik tijdelijke hyaluronzuur fillers

Er is veel bekend over permanente en natuurlijke, niet-permanente fillers. Maar wat is nu eigenlijk een filler? Hoe werken ze en welke verschillende fillers bestaan er?

Een filler zorgt, zoals de naam in het Engels al aangeeft, voor opvulling van rimpels en plooien. Fillers zijn niet hetzelfde als ‘botox’. Botox (botuline toxine type A) zorgt ervoor dat de signaaloverdracht tussen de zenuw en de spier geblokkeerd wordt, waardoor de spier niet meer kan aanspannen en rimpels verdwijnen. Dit soort rimpels worden dynamische rimpels genoemd, omdat ze ontstaan door spieraanspanning.

Fillers daarentegen worden onder andere gebruikt voor het opvullen van ‘statische rimpels’, oftewel rimpels die ontstaan door ouderdom en de zwaartekracht. De rimpels zijn zichtbaar in rust zonder spieraanspanning. Denk bijvoorbeeld aan rokerslijntjes, neus-lippenplooien en lijntjes rond de mond. Daarnaast kunnen fillers ook gebruikt worden voor volumevergroting, bijvoorbeeld voor lippen, jukbeenderen of wangen.

Moderne fillers bestaan uit hyaluronzuur dat vroeger verkregen werd uit hanenkammen, maar tegenwoordig in laboratoria gemaakt wordt. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof dat zich in de huid bevindt en zorgt voor versteviging van de huid. Het is een doorzichtige vloeistof die geïnjecteerd wordt in de huid en een tijdelijke werking heeft dat varieert van 6 tot 24 maanden. Dit komt omdat het lichaam deze natuurlijke stof zelf afbreekt.

Pas op voor permanente fillers

Als je het resultaat van een tijdelijke filler mooi vindt en wilt behouden, is het noodzakelijk om de behandeling te herhalen. Dit in tegenstelling tot permanente fillers die permanent in de huid blijven zitten en voor een levenslang effect zorgen. Deze permanente fillers bestaan uit niet-natuurlijk materiaal die mogelijk ontstekingsreacties, abcessen, intrekkingen en verhardingen in de huid kunnen veroorzaken. Om die reden zijn deze permanente fillers in Nederland verboden en mogen alleen tijdelijke fillers gebruikt worden. Bekende merken van fillers die tegenwoordig gebruikt worden zijn: Belotero, Restylane, Etermis, Emervel, Juvederm, Esthelis.

Het injecteren van fillers is, zoals elke medische ingreep, niet geheel zonder risico’s. Complicaties bij fillergebruik komen gelukkig weinig voor en kunnen gemakkelijk verholpen worden. Zo kan er bijvoorbeeld een allergie optreden. Dit is een zeldzaamheid omdat fillers nu doorgaans niet meer gemaakt worden van dierlijk hyaluronzuur. Ook kunnen er kleine bobbeltjes ontstaan door ophoping van het hyaluronzuur. Dit wordt granuloomvorming genoemd. Deze kleine bobbeltjes verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf na een bepaalde tijd en kunnen anders direct met behulp van ‘hyaluronidase’ opgelost worden.

Hyaluronidase laat de filler als sneeuw voor de zon verdwijnen

Hyaluronidase is een zogenaamd anti-dotum dat de hyaluronzuur als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Het resultaat is dat de huid er weer uitziet zoals vóór de behandeling. Ook als je ontevreden bent over het resultaat van een fillerbehandeling, dan biedt hyaluronidase de uitkomst en kan de behandeling door dit middel ‘teruggedraaid’ worden.

2. Vind een ervaren en vakbekwame arts

Natuurlijk is het naast het gebruik van veilige middelen ook belangrijk om een filler te laten injecteren door een ervaren en vakbekwame arts. Vroeger was het voor verschillende beroepsgroepen mogelijk om fillerbehandelingen uit te voeren. Dit gold onder andere voor paramedische beroepen, zoals huidtherapeuten.

Fillers mogen alleen door artsen toegediend worden

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in 2013 gesteld dat fillers alleen door artsen toegediend mogen worden. Dit is een belangrijke stap geweest in de waarborging van de veiligheid.

Fillerbehandelingen mogen door alle artsen uitgevoerd worden, ongeacht de specialisatie van de arts. Dit betekent nog niet dat de betreffende arts vakbekwaam is. Iemand die vakbekwaam is, moet uitgebreid op de hoogte zijn van de producteigenschappen, de anatomie van het aangezicht, de uitvoering, verschillende behandeltechnieken en de mogelijke risico’s. Let dus goed op dat je alleen behandeld wordt door een arts die aantoonbaar ervaring heeft. Controleer zijn of haar medische achtergrond, de scholing en lees diverse beoordelingen over de arts of kliniek waar hij of zij werkt. Een veelgebruikte website om beoordelingen van diverse klinieken en artsen te lezen is www.kliniekervaringen.nl.

3. Ben altijd baas over je eigen lichaam

Misschien wel een van de belangrijkste do’s en don’ts: maak een weloverwogen keuze. JIJ beslist of je wel of niet fillers neemt. Als je er goed over nadenkt, laat je dan niet beïnvloeden door anderen. Het gaat immers om jou. Bedenk van tevoren hoe je het graag zou willen: ga je voor een natuurlijke touch of mag het te zien zijn? Ga je met de laatste trends mee (bijvoorbeeld jeugdige, volle lippen of vermindering van wallen op je 50e) of niet?

Kijk ook of de arts aanvoelt wat jij wenst en wat je bij jezelf vindt passen. Laat je adviseren door een ervaren arts. Als je er samen met de arts niet uitkomt of je hebt het idee dat de arts je niet goed begrijpt, durf dan te weigeren. Belangrijk is dat je vertrouwen hebt in de arts en zijn behandeling. Heb je twijfels of je de behandeling wilt ondergaan, ga gerust naar huis en slaap er een nachtje over. Zekerheid en vertrouwen leveren de mooiste resultaten op.

Nog een tip: Mocht je besloten hebben om een fillerbehandeling te ondergaan, neem dan foto’s voor en na de fillerbehandeling, zodat je de foto’s goed kunt vergelijken. In de meeste gevallen zal de arts ook professionele foto’s maken voor en na de behandeling.

4. Wie mooi moet zijn, moet pijnlijden… Maar niet heus!

Bang voor prikjes of ben je snel pijngevoelig? Vraag je arts voor een verdovende crème voorafgaand aan de behandeling. Deze crème verdooft je huid waardoor je de prikjes een stuk minder voelt. Daarnaast blijkt uit recente wetenschappelijke studies dat een combinatie van hyaluronzuur en een verdovingsmiddel zoals lidocaïne zorgt voor optimale pijnstilling van een fillerbehandeling, zonder dat het uiteindelijke effect en de veiligheid van de behandeling worden beïnvloed. Met een effectieve verdovende crème of vloeistof zul je de behandeling een stuk prettiger ervaren!

5. Verwijdering van permanente fillers, hoe dan?

In het geval dat je in het verleden een behandeling met permanente fillers hebt gehad, bestaat het risico op verhardingen van de huid. Een van de opties om dit probleem op te lossen is door gebruik te maken van zogenaamde ‘Intralaesionale Laser Therapie’ (ILT). Met behulp van een lasernaald kan de filler weer vloeibaar gemaakt worden en kan de filler stap voor stap verwijderd worden.

Daarnaast zijn er tal van andere opties die de klachten van een permanente filler kunnen verzachten zoals antibiotica, injecties met ontstekingsremmers, radiofrequente therapie, LED-therapie of een chirurgisch herstelingreep. In sommige gevallen kan de filler ook verwijderd worden door een prikgaatje te maken en de filler handmatig uit de huid te masseren.

Ben niet bang voor indeukingen in de huid nadat de filler verwijderd is. Dit is in de meeste gevallen niet te zien. Mocht je het resultaat niet mooi vinden, dan bestaan er verschillende mogelijkheden om de kwaliteit en contouren van de huid te verbeteren. Het beste is om je goed te laten informeren door een ervaren arts voor een op maat gemaakt advies.

Nog 2 absolute DONT’S van fillers

1. Gebruik geen permanente fillers

Permanente fillers komen de laatste jaren vaak in het nieuws door de vervelende bijwerkingen die ze naar verloop van tijd blijken te hebben. Ze worden vaak beschreven als een tikkende tijdbom totdat er complicaties optreden, al is er natuurlijk niet bij iedereen sprake van deze effecten. Het is erg vervelend als je opeens klachten krijgt van verhardingen, abcessen, ontstekingsreacties, en intrekkingen van de huid. Het advies is daarom om geen permanente fillers te gebruiken, niet in Nederland en ook niet in het buitenland.

2. Extreem goedkope fillerbehandeling op het internet gezien?

Gemiddeld kost een fillerbehandeling tussen de 300 en 500 euro (1 ml). De prijs wordt mede gebaseerd op de materiaalkosten, de tijd van het consult en de behandeling en de wensen die je zelf hebt.

Goedkoop is vaak duurkoop

Pas op voor websites en klinieken in het binnen- en buitenland die extreem lage prijzen aanbieden. De kans bestaat dat de kliniek een goedkope filler gebruikt die in Nederland niet gecertificeerd is. Ter vergelijking: een nieuwe iPhone voor € 200,- is ook verdacht… Blijf dus te allen tijde kritisch als je online scherpe aanbiedingen tegenkomt en doe navraag over het merk fillers die de kliniek gebruikt.

Gebruik veilige fillers van bijvoorbeeld gerenommeerde merken zoals Allergan of Merz en kies een gespecialiseerd arts met een goed aangeschreven kliniek om onnodige risico’s te voorkomen. Bespreek je wensen duidelijk met je arts en zorg ervoor dat je alles goed begrijpt.

Vond u deze blog leuk? Deel hem op social media en laat gerust een reactie achter. Ken jij nog belangrijke do’s en don’ts van fillerbehandelingen? Laat het ons weten! Wij zullen op elke reactie persoonlijk reageren.

Vrijblijvend advies?

Mail us

info@betanclinics.nl

App us

050 21 138 76

Visit us

View our locations

ervaring tips lip fillers
Fillers

Lip fillers ervaringen

Een lipvergroting met lip fillers is onder de 20ers en 30ers bij uitstek de meest